Menu

Przepis na ciasteczka ANZAC / ANZAC biscuit

Smak Australii z okazji ANZAC Day.

25.4. jest chyba najważniejszym świętem narodowym Australii i Nowej Zelandii – ANZAC Day (skrót od Australian and New Zealand Army Corps) upamiętnia wszystkich tych, którzy zginęli w operacjach wojskowych I wojny światowej. W tym dniu piecze się specjalne ciasteczka ANZAC, a dochód z ich sprzedaży zasila konta weteranów wojennych. Podobno przepis został opracowany tak, aby ciastka upieczone przez matki, żony i kochanki wytrzymały w chlebakach żołnierzy podczas wojennej zawieruchy.

Ciasteczka ANZAC zawdzięczają swój słodki urok połączeniu aromatycznego syropu i wiórków kokosowych. Może i nie jest to specjalnie dietetyczne, ale czego się nie robi dla bohaterów wojennych.

Do dzieła!

ciasteczka anzac składniki

Składniki

– 120g masła

– 2 łyżki syropu klonowego lub golden syropu

– 1 szklanka płatków owsianych

– 1 szklanka kokosu

– 1 szklanka mąki

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki gorącej wody

ciasteczka ANZAC przygotowanie

ciasteczka ANZAC

Ciasteczka ANZAC – przygotowanie

Masło lekko podgrzewamy, aby się roztopiło. Dodajemy syrop. Dokładnie mieszamy. Mieszamy także składniki sypkie i łączymy z roztopionym masłem i syropem. Formujemy niewielkie kuleczki, które rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C ok. 15 – 20 minut.

3 komentarze

  • Aneta
    10/11/2017 at 12:00

    A do czego ta gorąca woda?

    Reply
    • Przedeptane
      10/11/2017 at 12:15

      Po to, aby się masa lepiej zlepiła :)

      Reply
  • Aneta
    10/11/2017 at 18:21

    Zrobiłam bez wody:) i z miodem, pysznie wyszły

    Reply

Dodaj komentarz