Smak Australii z okazji ANZAC Day.
25.4. jest chyba najważniejszym świętem narodowym Australii i Nowej Zelandii – ANZAC Day (skrót od Australian and New Zealand Army Corps) upamiętnia wszystkich tych, którzy zginęli w operacjach wojskowych I wojny światowej. W tym dniu piecze się specjalne ciasteczka ANZAC, a dochód z ich sprzedaży zasila konta weteranów wojennych. Podobno przepis został opracowany tak, aby ciastka upieczone przez matki, żony i kochanki wytrzymały w chlebakach żołnierzy podczas wojennej zawieruchy.
Ciasteczka ANZAC zawdzięczają swój słodki urok połączeniu aromatycznego syropu i wiórków kokosowych. Może i nie jest to specjalnie dietetyczne, ale czego się nie robi dla bohaterów wojennych.
Do dzieła!
Składniki
– 120g masła
– 2 łyżki syropu klonowego lub golden syropu
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka kokosu
– 1 szklanka mąki
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki gorącej wody
Ciasteczka ANZAC – przygotowanie
Masło lekko podgrzewamy, aby się roztopiło. Dodajemy syrop. Dokładnie mieszamy. Mieszamy także składniki sypkie i łączymy z roztopionym masłem i syropem. Formujemy niewielkie kuleczki, które rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C ok. 15 – 20 minut.
3 komentarze
Aneta
10/11/2017 at 12:00A do czego ta gorąca woda?
Przedeptane
10/11/2017 at 12:15Po to, aby się masa lepiej zlepiła :)
Aneta
10/11/2017 at 18:21Zrobiłam bez wody:) i z miodem, pysznie wyszły